Tipurile de fotografii care se pot face în studio și caracteristicile lor - Atelierul de imagini

Tipurile de fotografii care se pot face în studio și caracteristicile lor

FotoCrăciun 2020, cu drag!
noiembrie 5, 2020
În emisiune la AS TV (VIDEO)
august 19, 2021
FotoCrăciun 2020, cu drag!
noiembrie 5, 2020
În emisiune la AS TV (VIDEO)
august 19, 2021
Show all

Tipurile de fotografii care se pot face în studio și caracteristicile lor

Salut, sunt Ana Adam, fotograf profesionist la Atelierul de imagini. Acest articol este rezultatul experienței de ani de zile pe care am avut-o cu clienții mei, pentru a veni în întâmpinarea lacunelor de cunoștințe pe care le-am observat în piață. Acest  articol este util pentru orice persoană care dorește să contracteze un serviciu foto, pentru a înțelege ce anume caută fotograful, și la ce rezultat să se aștepte. 

Am adunat aici toate tipurile de fotografii care pot fi realizate în studio la Atelierul de imagini precum și caracteristicile lor cele mai importante. Aceste caracteristici au rolul de a fi folosite ca și criterii de evaluare a unei fotografii cât și a ședinței foto. Cu alte cuvinte, dacă tu știi ce cauți și ce anume contează la un anumit tip de fotografie, vei putea deosebi o fotografie bună de una slabă și vei putea alege fotograful potrivit pentru un anume fel de rezultat pe care ți-l dorești. 

Desigur parcurgerea unei liste de caracteristici nu este suficientă pentru a putea identifica o fotografie bună de una slabă. Acest aspect ține de educația vizuală și se dezvoltă în timp, privind și examinând fotografii bine realizate, căutând și interpretând elementele de compoziție, încadrare, armonie cromatică, stare, lumină și procesare. 

Unele din categoriile prezentate sunt delimitate în scop practic, pentru că acela este specificul pe care îl solicită piața, nu sunt un gen de fotografie în sine ci mai degrabă subgenuri.  Pentru că articolul este lung, am făcut o listă de subtitluri care te vor duce direct la secțiunea care te interesează.

Fotografia de maternitate

Fotografia de maternitate se realizează în studio pe perioada sarcinii. Ideal între 28-33 de săptămâni, pentru ca burtica să fie conturată și vizibilă, dar mămica să fie încă fizic capabilă să stea în poză (posing, postură, poziția de fotografiere). Elementele care contează la acest tip de fotografie sunt:
Postura (posing) și capacitatea fotografului de a ghida modelul pentru a obține o poziție relevantă și care poate fi realizată și menținută, ținând cont de inflexibilitatea specifică gravidelor. Capacitatea de a găsi poziția care să arate armonios și să fie plăcută privirii.
Starea subiectului și capacitatea fotografului de a relaționa cu mămica, de a-i insufla curaj și încredere pentru ca ea să poată să se simtă bine pe parcursul ședinței. Starea pe care o are viitoarea mămică pe parcursul ședinței va fi starea care se va reflecta ulterior în fotografii.

Lumina creează umbrele, iar umbrele redau volumul în fotografie. Felul în care fotograful setează lumina poate estompa sau amplifica anumite aspecte ale corpului sau fizionomiei. Schemele de luminare pentru fotografia de maternitate sunt foarte specifice, fotograful neintervenind foarte mult cu creativitatea.
Procesarea Procesarea are un aport covârșitor la frumusețea fotografiei la acest gen. Pe parcursul sarcinii pielea de pe burtică se modifică, sunt vizibile vene, sau alte imperfecțiuni, care odată luminate cu luminile de studio vor ieși în evidență într-un mod deranjant. Se procesează mult pe textura pielii și pe nuanța pielii.
Relația fotograf-subiect, posturile sunt simple pentru a putea fi realizate cu ușurință, schemele de luminare sunt fixe și creativitatea fotografului contează destul de puțin.

Verifică prețurile la fotografia de maternitate pentru studioul din Bistrița sau Năsăud.

Fotografia de nou născut

Se realizează în primele zile de viață ale bebelușului. Ideal între 7 și 14 zile. După 14 zile pot apărea colicii iar nou născutul să fie agitat. Nu la toți bebelușii apar colicii exact după 14 zile, și nu la toți se manifestă foarte deranjant. Chiar și în prezența colicilor, ședința foto se poate realiza, însă trebuie răbdare și timp mai mult alocate pentru bebeluș. Pentru a înțelege mai bine cum anume afectează vârsta bebelușului, fotografiile care se fac, click aici pentru a citi un articol despre fotografia de nou născut.. Acolo găsești defalcat pe zile și vârste, cum anume influnețează vârsta bebelușului fotografiile și ce tip de fotografii se pot realiza în funcție de vârsta bebelușului. Iată care sunt elementele care contează în fotografia de nou născut:

Securitatea copilului Aici intră cunoștințele și îndemânarea fotografului de a realiza posturile (posingurile) specifice fără să forțeze bebelușul sau să ajungă cu el în poziții inconfortabile ori riscante. Deasemenea contează eventualele cursuri și cunoștințe de puericultură, și manevrarea bebelușului în siguranță. Securitatea nou născutului este rezultatul cunoștințelor specifice și a experienței fotografului.
Postura (posing-ul sau poza) Poziția în care este aranjat subiectul. Este elementul central al acestui tip de fotografie, pozițiile fiind foarte studiate și foarte specifice acestei vârste pentru a fi armonioase și plăcute. Pentru a aduce un nou născut la poza (poziția) potrivită sunt necesare tehnici și abilități special antrenate din partea fotografului. Unghiurile din care se fotografiază o anumită postură sunt foarte critice pentru a obține un rezultat armonios. Este mai degrabă un mix de elemente între îndemânarea fotografului și ochiul antrenat pentru a căuta un anumit unghi favorabil. Postura este rezultatul unui arajament bine stabilit și nu este rezultatul unei creații.
Recuzita/îmbrăcămintea este un aspect foarte important în fotografia de nou născut. Materialele sunt speciale, foarte soft și naturale. Deasemenea vopselele folosite pentru aceste materiale sunt naturale. Totul este foarte moale și natural pentru a nu irita sau înroși pielicica sensibilă a nou născutului. Acest tip de materiale necesită și spălare specială foarte fină. Recuzita face parte de regulă din colecția fotografului, fiind vorba de modele special croite pentru a nu deranja bebelușul la îmbrăcare/dezbrăcare și având caracteristici estetice mai degrabă decât funcționale, ele nefiind potrivite folosinței zilnice. Împreună cu fundalul și propsurile este un element de creație al fotografului.
Armonia cromatică Combinația de culori este foarte importantă și se realizează după anumite scheme cromatice pentru a obține un efect de echilibru. Propsurile și combinația dintre ele se aleg în funcție de aceste scheme cromatice. Armonia cromatică este un mix între scheme bine stabilite de culoare și creativitatea fotografului.
Lumina Schemele de luminare sunt specifice acestui gen de fotografie, folosindu-se soft-box-uri speciale. Fiecare poză (posing, postură) necesită un unghi precis de luminare, pentru a obține umbre și volume potrivite nou născutului, fiind un atribut tehnic și nu unul de creativitate.

Propsuri/accesorii Sunt mici elemente care aduc un aport vizual semnificativ, fără a deturna atenția de la subiectul fotografiei (nou născutul). Poate fi ceas, pătuț, bol de lemn, găleată, coș, etc.  Scopul propsurilor în aceste fotografii este de a servi ca și comparație a mărimilor și de a scoate astfel în evidență cât de mic este bebelușul. Ele trebuie să fie în armonie de formă cu celelalte elemente din cadru și în armonie cromatică cu recuzita și cu decorul. Sunt un element de creație al fotografului.
Procesarea Înseamnă intervenția digitală asupra fotografiei pentru a retușa imperfecțiunile. La fotografia de nou născut este cel mai anevoios proces și cel mai mare consumator de timp. Asta pentru că bebelușii au diverse bubițe, scoarță, puncte roșii, vinișoare și icter. În momentul în care sunt luminați cu luminile de studio, toate acestea ies în evidență într-un mod deranjant și nenatural. Nenatural, pentru că la lumina naturală și privind în mod normal bebelușul de la o distanță de 80cm-1m, aceste bubițe nu se observă. Provocarea fotografului este să proceseze fotografia astfel încât să înlăture aceste imperfecțiuni dar să păstreze textura pielii care este foarte specifică acestei vârste.

Verifică aici prețul ședințelor foto de nou născut.

Răbdarea Deși nu este un atribut al fotografiei, considerăm că în fotografia de nou născut este un aspect important. Având în vedere că durata în care se desfășoară ședința este dictată de bebeluș, care trebuie schimbat, alăptat, adormit și liniștit dacă plânge, ședința poate dura uneori peste două ore. În acest caz, răbdarea fotografului de a obține poza (postura) corectă și relevantă este hotărâtoare. Răbdarea părinților are deasemenea un aport important, pentru că neliniștea lor se trasmite asupra nou născutului, care va fi și el agitat și va coopera mai greu.
Mai multe detalii despre fotografia de nou născut poți afla din interviul cu Ana Adam (video).

 

Fotografia aniversară

Fotografia aniversară se practică cu ocazia aniversării copilașului. Poate fi la împlinirea unui anișor, sau doi, trei, etc.
Îmbrăcămintea la vârste de peste 7-8 luni nu mai necesită să fie specială, copilașul nemaifiind atât de sensibil. Așadar îmbrăcămintea este cea adusă de părinți, cu specificația că este bine să se poată îmbrăca ușor. În general recomandăm hăinuțe uni (într-o culoare). De evidat hainele cu dungi, buline sau elemente grafice ori personaje din desene animate. Să nu uităm că dorim să menținem atenția asupra copilașului nu asupra personajelor din desene animate. Îmbrăcămintea în acest caz este la alegerea părinților.
Decorul este unul specific, festiv, de obicei cu baloane și fundaluri tematice colorate. Se practică propsuri semnificând vârsta copilașului, spre aducere aminte peste ani. Combinația cromatică între baloane, propsuri, fundal este la latitudinea fotografului și este rezultatul creativității acestuia.
Smash the cake este un gen special de fotografie aniversară, în care copilașul primește un tort, împreună cu deliciul de a se înfrupta din el cu mânuțele goale. Din experiență știm deja că torturile naturale, cu fructe, sau fără zahăr, produc grimase pe chipul copilașului care nu sunt plăcute în fotografie. Fie tortul conține puțin zahăr, și se dă doar pe perioada ședinței foto, fie nu recomandăm tortul. Altfel copilașul se va strâmba de la gust iar fotografiile vor reflecta desigur acest aspect. Tortul îl aduc părinții, după gustul și plăcerea lor.

Poza (postura) în funcție de vârstă, ține mult de viteza de reacție a fotografului. Copilașii sunt deja energici, nu stau în posing, ei trebuie mai degrabă surprinși decât aranjați. La doi ani este vârsta critică a lui ,,NU” așa că fotograful trebuie să aibe metode bine puse la punct pentru a putea ,,fura” cadre semnificative. Din acest motiv la fotografia aniversară atenția se pune mai mult pe decor decât pe copilaș. Peste 3 anișori au diferite ,,toane” însă un fotograf cu experiență în lucrul cu copiii știe deja cum să le demonteze. La ședințele foto cu copilașii peste 3 anișori este important ca părinții să aibe încredere în fotograf și să nu intervină în a disciplina copilul. Copiii au nevoie de spațiu iar fotograful îi permite anumite comportamente doar pentru a se împrieteni și a obține fotografii relevante. De obicei când părintele intervine, copilul nu mai cooperează cu fotograful. Aici rugămintea este că  părinții să aibe răbdare și încredere în proces. Recomandăm ca părintele să intervină în relația fotograf-copil numai dacă fotograful cere acest lucru explicit. Altfel, el reușește să gestioneze relația, chiar dacă din exterior pare că copilul ,,se întrece”. Peste 4-5 anișori copiii încep să aibe personalitate, încearcă să negocieze dacă se lasă fotografiați sau nu, condiționează cooperarea lor pretinzând diferite recompense. La aceste vârste, am avut parte de negocieri ,,la sânge”. Și în acest caz, intervenția părinților ,,strică jocul” dintre fotograf și copil iar aceștia fie nu mai cooperează, fie stau îmbufnați intenționat pentru a demonstra că ei dețin controlul. Răbdare și încredere în fotograf! O situație particulară sunt cazurile în care există frați sau surori cu vârste diferite. De exemplu un nou născut și un frate de doi anișori, sunt o combinație ,,explozivă”. Aici se cere neaparat atenția unuia dintre părinți asupra copilului mai mare, cât timp fotograful se ocupă de fotografiile cu fratele mai mic. În aceste cazuri este bine să urmați indicațiile exacte ale fotografului pentru a obține un rezultat reușit. În asemenea cazuri recomandăm chiar ca fotografiile cu familia (dacă s-a ales un astfel de pachet) să fie făcute primele, cât fratele mai mare are încă atenția la proces, după care unul dintre părinți poate ieși la o plimbare cu copilașul cel mare, lăsând ca ședința foto să continue netulburată cu cel mic.

Verifică prețurile pentru fotografia aniversară.

Fotografia de familie

Fotografia de familie este un tip de ședință foto care se realizează cu diferite ocazii: aniversare, aniversarea unui copilaș, după botez, sau chiar în primele luni de viață ale bebelușului, sau pentru a păstra o amintire plăcută cu familia. Diferența față de fotografia de nou născut sau cu copilași mai mari este că accentul se pune pe familie. Adică fotograful se străduiește până reușește să armonizeze starea tăticului, a mămicii și eventual a frățiorilor dacă familia este mai numeroasă. O ședință foto de familie are ca rezultat fotografii potrivite pentru tablouri de familie. Fotografiile de familie pot fi adăugate și ca opțiune la pachetul de nou născut sau aniversar, totuși noi nu recomandăm acest lucru. Asta pentru că atenția și răbdarea bebelușului și a părinților sunt limitate. După mai mult de o oră în studio, apare oboseala care la copilași se traduce prin plâns și lipsă de cooperare, iar la părinți prin starea de ,,hai să plecăm odată” care se vede ulterior în fotografii stricând armonia imaginii.

Verifică aici prețul unei ședințe foto de familie pentru studioul foto din Bistrița sau Năsăud.

Schema de iluminare este specifică, și are scopul de a obține volume. Fotografiile luminate frontal nu au volum prin urmare au un aspect plat, și neatrăgător.Fotografia de familie face parte din genul fotografiei de portret și folosește schemele de luminare cunoscute acestui gen. Se pot folosi una, două sau trei lămpi la alegerea fotografului, în funcție de rezultatul pe care dorește să îl obțină. Schemele de luminare în sine sunt elemente tehnice clare, însă în combinație cu poza (posingul, postura) este un element de creație la alegerea fotografului.
Poza și starea Poza, sau postura ține de experiența fotografului de a ghida subiecții pentru a obține un rezultat armonios vizual. Starea reprezintă mesajul pe care îl transmite fotografia și ține atât de starea interioară a subiecților cât și de capacitatea și experiența fotografului de a provoca această stare. Poza și starea sunt elemente foarte volatile - ele ating perfecțiunea pentru scurt timp (uneori o fracțiune de secundă) iar rezultatul final este dat de ochiul fotografului de a observa când starea căutată a apărut și viteza de reacție, de a declanșa la timp. De cele mai multe ori, în agitația din timpul ședinței, subiecții nu știu ce anume lucrează și obține fotograful. Ei nu cunosc starea pe care o aveau în secunda declanșării. Doar când văd fotografiile își dau seama ce s-a întâmplat de fapt și care era starea spre care au fost ghidați. Foarte mulți părinți care au resimțit ședința foto ca o mare agitație sortită eșecului, rămân uimiți când văd fotografiile și care era de fapt starea urmărită și surprinsă de fotograf preț de o clipă. Starea este foarte specifică fiecărei persoane și familii în parte, din acest motiv, cea mai mare greșală care se poate face este de a pretinde imitarea unei fotografii văzută la altcineva, care are un stil și caracter cu totul diferite. Și în aces caz se recomandă încredere în fotograf și în proces.

Fundalul. Pentru fotografia de familie recomandăm fundalurile simple, în culori uni și haine fără dungi/buline care pot distrage atenția de la subiect. Îmbrăcămintea se recomandă să fie asortată ca și culori între soț și soție.

 

Fotografia tematică

Se realizează într-un decor cu temă fixă

Fotografia tematică

Are o tematică clară și se face de regulă cu ocazia unor sărbători: Crăciun sau Paște.

Criteriile aici sunt:

Fundalul - ține de inspirația și nivelul de investiție al fotografului. Împreună cu schema de luminare și propsurile sunt elemente care țin de creativitatea acestuia.

Poza (statura, poziția) ține de felul în care a fost gândită inițial schema de iluminare pentru a obține un anume rezultat. Posingurile care se pot obține sunt limitate, atenția generală la acest tip de fotografie fiind îndreptată spre decor.

Starea - Ține de experiența fotografului și de priceperea acestuia de a obține o stare potrivită. Totuși având în vedere că la acest gen de fotografie decorul este încărcat și atrage atenția, starea subiectului nu se observă și nu are un impact atât de mare în rezultatul general. Din acest motiv, acest gen de fotografie este gustat mai ales de persoanele care nu se simt fotogenice, nu pot sau nu au răbdare să se lase ghidate de fotograf, ori pur și simplu nu știu ,,să stea la poză”. De obicei de Crăciun sau de Paște când familia se reunește și își dorește un portret de famile dar unul sau ambii părinți nu sunt fotogenici sau au emoții, acest gen de fotografie este foarte potrivită. Tocmai pentru că atenția este îndreptată spre decor, iar starea sau fizionomia subiectului nu ies în evidență.

Procesarea  Are scopul de evidenția și întări decorul și sărbătoarea. Este genul de fotografie cu cel mai mare nivel de intervenție acceptată prin procesare, mergând pînă la adaugărea de elemente care nu erau inițial în decor. Procesarea este de cele mai multe ori jucăușă, cu elemente fantastice - lumini, raze, sclipiciuri sau de sezon - zăpadă, fulgi, reni, etc.

Fotografia de business

Portretul de business

Genul fotografiei la care facem referire este protretul. Însă scopul în care este făcut acest portret, dacă este folosit pentru ilustrarea unui website, a afacerii personale, pentru semnătura din email, în rețelele de socializare pentru a reprezenta o persoană cu o anumită prestanță, sau pentru a obține o imagine favorabilă potrivită mediului de afaceri ori politic, folosim această denumire de portret de business.

Poza/Posing-ul Sunt câteva posturi clasice de protret care se folosesc în acest scop, cu schemele de luminare specifice. Rezultatul este influențat de alegerea posturii care avantajează subiectul cel mai bine, precum și de abilitatea fotografului de a ghida subiectul și de a obține de la el postura dorită.

Starea - În general se solicită stările sobre, serioase, sau cu zâmbet dacă se folosește în scop de promovare electorală. Rezultatul este influențat de capacitatea fotografului de a provoca și obține starea dorită de subiect, dar care trebuie în același timp să-i fie caracteristică. Teatralitatea nu este deloc potrivită la acest gen de fotografie.

Procesarea - La acest gen de fotografie, scopul procesării este de a retușa mici imperfecțiuni sau defecte personale. Fotograful intervine atât de mult în alterarea fotografiei, cât a convenit de comun acord cu clientul. Se poate merge până la eliminarea totale a anumitor defecte.

Fotografia de produs

Fotografia de produs este o fotografie specifică mediului de afaceri. Se folosește pentru a ilustra produsele pe paginile de internet ale companiei sau pentru tipărirea unor cataloage, afișe, fluturași sau alte materiale informative.

Se realizează cu scheme de luminare în funcție de mărimea și tipul produsului. Alegerea schemei de luminare se face pentru a scoate în evidență textura produsului. În funcție de diferitele caracteristici ale produselor fotografiate se folosesc tipuri de obiective și lumini specifice.

Este o fotografie foarte tehnică, atributele care contează aici fiind claritatea, rezoluția în cazul tipăririi de mari dimensiuni, volumul și textura, vivacitatea și naturalețea culorilor, echilibrarea corectă a balansului de alb în cazul realizării de cataloage.

Rezultatul ține de nivelul tehnic al echipamentelor folosite, de tehnicile de luminare pentru a obține textura și de nivelul de procesare al fotografiei.

Procesarea este realizată cu scopul de a înfrumuseța produsul, de a elimina orice imperfecțiune și de a-l scoate în evidență.

Creativitatea în acest caz este folosită dacă se dorește ca produsul să fie asociat cu alte elemente care să amplifice mesajul care se dorește a fi transmis.

Fotografia feminină

Fotografie feminină. Genul fotografiei este boudoir însă termenul este destul de nefolosit în vorbirea curentă. Genul boudoir presupune o fotografie foarte intimă, însă gradul de intimitate sau de dezvăluire este hotărât de model, în funcție de ce anume dorește să facă cu fotografiile. Desigur fotografiile cu un grad ridicat de intimitate, sunt pentru uzul personal al clientului, ele neputând fi dezvăluite public. 

Acest gen de ședință foto are  scopul de a scoate în evidență feminitatea. Ședința poate avea înainte de nuntă pentru a face cadou mirelui un album foto, sau pentru a scoate în evidență părțile feminine de care de multe ori subiectul nu este conștient, sau pur și simplu pentru plăcerea de a păstra vie o amintire peste timp. Se mai folosește ca și cadou aniversar pentru soț în combinație cu un album foto din gama de lux. Contrar aparențelor, acest tip de fotografie nu este condiționată de o anumită vârstă. Depinde mai mult de cât de bine se simte femeia în corpul său, de dorința de autocunoaștere sau de dorința de a păstra un moment din viață altfel decât cel cu care este obișnuită zi de zi.

Lumina -  se folosește cu creativitate în combinație cu postura subiectului pentru a obține linii și curbe. Spre deosebire de alte genuri fotografice, aici lumina nu este folosită în scheme fixe și ține de creativitatea fotografei de a obține  jocuri de umbre și lumini care avantajează modelul.

Starea  In funcție de tipul de încadrare largă sau strânsă poate fi mai importantă sau mai puțin importantă. Depinde dacă se urmărește obținerea unei siluete, au unei linii feminine sau a unei stări. Totuși, contează starea generală de pe parcursul ședinței, pentru ca subiectul să se simtă în siguranță și să nu fie inhibat de prezența fotografei. 

Poza/postura -  Se încearcă diverse posturi combinate cu diverse scheme de luminare pentru a obține rezultate plăcute și armonioase, specifice fiecărui subiect.  Ține de creativitatea fotografei. Aici riscul este de a cădea în vulgaritate, caz în care mesajul transmis de fotografie iese din zona feminității și se alterează.

Procesarea - are scopul de a corecta micile imperfecțiuni, de a scoate în evidență linii, de a face sugestii vizuale fine. 

Pentru mai multe detalii despre galeria de boudoir, acesează Gabrielle.

Fotografiile prezentate ca exemplu în galerie, nu sunt chiar din zona boudoir, dar sunt maxim de intimitate pentru care am obținut acceptul de publicare.

Body building light

Body building light face parte din genul fotografiei de portret. Este un pachet pe care l-am pregătit la Atelierul de imagini dedicat persoanelor care își lucrează corpul și au ajuns la o formă pe care vor să o imortalizeze.

Lumina- Schemele de luminare sunt specifice și special aranjate pentru a scoate în evidență musculatura, sau pentru a forma linii de contur ori siluete care descriu forma corporală. Este un atribut foarte tehnic și aranjarea corectă ține de priceperea fotografului.

Postura - se alege în combinație cu schema de luminare pentru un efect maxim. Aici contează mai mult capacitatea modelului de a sta în posturile respective. 

Starea - depinde de posing-ul ales, dar în general nu este un gen de fotografie care să pună accentul pe chipul modelului.  Din acest motiv, este potrivit și pentru persoanele mai puțin fotogenice. Contează totuși starea generală a modelului, pentru a nu fi blocat de fotograf. Aici contează relația dintre model și fotograf și experiența fotografului de a relaxa modelul.

Procesarea - Are scopul de a evidenția grupele musculare. Se fac mici corecturi pe piele dacă este cazul. Se practică procesarea alb-negru care sporește dramatismul imaginii și menține atenția pe forme și contururi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.