Ce trebuie să ști când ești programată la ședința foto de studio

Ce trebuie să știi când ești programată la ședința foto de studio

Sara ~ Documentare Botez ~ Bistrita ~
octombrie 30, 2017
Ce este fotografia ”Lifestyle” ?
noiembrie 21, 2017
Sara ~ Documentare Botez ~ Bistrita ~
octombrie 30, 2017
Ce este fotografia ”Lifestyle” ?
noiembrie 21, 2017
Show all

Ce trebuie să știi când ești programată la ședința foto de studio

Ana Adam, Atelierul de imagini, poze de copiii

Studio foto profesional- Sedinta nou nascuti- Atelierul de imagini

Salutare, sunt Paul Adam , marketer la Atelier. Suntem într-o perioadă de vârf pentru sezonul foto de studio și m-am gândit că ar fi binevenite câteva lămuriri în acest sens. La urma urmei, nu toți suntem clienți familiari cu astfel de servicii. În urma experiențelor pe care le-am avut cu clienții noștri de pînă acum se desprind câteva direcții, care dacă ți-ar fi cunoscute, ți-ar îmbunătății experiența pe parcursul ședinței. Și noi ne străduim să-ți oferim o experiență plăcută

Posing-ul și oboseala

Trebuie să recunoaștem că oricât de minunate ar fi fotografiile pe care le postăm în social media, nu înseamnă ca ”statul la poză” este ceva plăcut. Posing-urile, adică luarea unei poziții anume, ghidat fiind de fotograf, sunt ceva care ne consumă energie. Chiar și puiuților noștri.  Din acest motiv ședințele au un timp limitat. Indiferent cât de minunat este totul, pur și simplu mai mult de o ora nici o persoană nu mai are răbdare și energie ”să stea în poză”. Da, uneori clienții și-ar dori să stea mai mult , dar ceea ce durează mai mult de o oră, pur și simplu devine nerelevant. Starea care reiese din fotografie va fi una de oboseală.

Provocarea fotografului este deci de a obține fotografiile relevante în timpul alocat. Energia părinților și a copiilor scade pe măsura ce ședința progresează. Excepție fac aici ședințele de new born, care durează mai mult, pentru că ședința este întreruptă pentru a satisface nevoile bebelușului. El poate fi alăptat de mai multe ori pe parcursul ședinței și, față de copii mai mari, are norocul de posing-urile specifice de new born în care copilul doarme. Ședințele de bebeluși sunt mai complexe și au o dinamică aparte, dar despre asta într-un articol viitor.

Factori disturbatori ai ședinței foto

Există desigur ca în orice meserie și factori care disturbă procesul, îngreunând astfel obținerea rezultatului. Primul factor identificat împreună cu Ana sunt însoțitorii care nu apar în fotografii. Aici se încadrează orice persoană care vine la ședință dar nu urmază sa pozeze. De obicei ei fie dau sfaturi de pe margine fie încearcă să ghideze procesul, fie distrag atenția subiecților cu diverse sfaturi. Asta îngreunează mult munca fotografului care încearcă să obțină o conexiune subtilă, empatică cu subiectul și abia mai apoi să obțină cadrele de care are nevoie. Din afară, acest proces poate părea că pierde timp, că nu știe ce are de făcut sau că nu stăpânește procesul, și de aici nevoia celor de pe margine de a-l coordona pe fotograf. Recomandarea noastră este să vină la studio doar persoanele care urmează să fie subiecți pentru a elimina acest factor disturbator.

Uneori părinții își doresc fotografii de familie, dar unul dintre ei are o fire energică, nerăbdătoare. Nerăbdarea este o stare, și ca orice stare … se transmite. În scurt timp toți participanții la ședința foto vor fi nerăbdatori și asta se va reflecta în imagini. În aceste cazuri , recomandarea noastră este ca persoanele nerăbdătoare să vină doar în ultima parte a ședinței când toate celelalte posing-uri s-au consumat deja, astfel că nu va mai fi afectată starea celorlalți participanți,

Copii sunt uneori agitați, sau pare că nu cooperează cu fotograful. Astfel părinții au o teamă că nu vor obține rezultatul dorit, prin urmare vor considera banii pe ședința foto, pierduți. Din acest motiv încearcă să forțeze copilul să stea în poză. Ne pare rău dragi părinți să vă spunem, dar obligarea și fotografia nu merg împreună. Aveți încredere în fotograf, pentru că el are nevoie de momente foarte scurte pentru a obține fotografia perfectă. El are anumite tehnici și anticipează, sau corelează momentul în care va obține o stare cu momentul în care va declanșa.  Să nu intrați în iluzia: copilul meu este imposibil și nu stă la poze! Să nu vă închipuiți că alți copii au stat. Toți sunt nerăbdători și cooperează mai greu, dar noi știm deja asta și suntem antrenați. Din acest motiv oferim ca și garanție reluarea ședinței foto dacă nu ești mulțumită de rezultat. Dar asta numai după ce vezi rezultatul, pentru că în timpul ședinței nu poți să îți dai seama de pe margine ce anume a surprins fotograful. Recomandarea noastră este să te lași cu încredere pe mâna fotografului pentru că el știe ce are de făcut. La urma urmei , face de mult asta, nu?

A trecut ședința, ce urmează mai departe ?

Mai departe urmează descărcarea materialelor, crearea copiilor de siguranță, generarea preview-ului și softproofing-ul.  Nu vreau să te plictisesc cu parcursul tehnic al unei ședințe foto, dar am să mă opresc puțin asupra preview-ului și softproofing-ului, pentru că sunt unelte mai noi, și încă necunoscute și din acest motiv, uneori clienții sunt luați prin surprindere. De la bun început trebuie să știi că fișierele care rezultă dintr-un aparat foto profesional, nu pot fi vizualizate pe un calculator obișnuit, fără programe specializate. Numim aceste fișiere – brute, sau neprocesate. Procesarea imaginilor se face în programe specializate, după care urmează procesul de randare. Adică , în urma corecturilor aduse de fotograf, sunt generate fotografiile în format JPG pe care tu, clientul final le vei primii și pe care le poți vizualiza. Fișierele neprocesate sunt foarte mari, și greu de operat. Chiar dacă, în cazuri rare să zicem, fotografia este perfectă din aparat, pentru ca ea să ajungă la tine, trebuie să treacă prin soft pentru a fi randată. Altfel , pentru tine ca și client e inutilizabilă.

Pentru că processarea este un proces anevoios, iar randarea ocupă timp și resurse de calcul (în timp ce randează, calculatorul nu mai poate fi folosit) s-a inventat unealta numită soft-proofing. Asta înseamnă că programul generează un set de fotografii la rezolutie mică, care sunt încărcate pe internet, pentru a fi alese de către client. Numim acest proces – preview, sau previzualizare mai pe românește. De ce asta? Ședințele produc multe cadre din același unghiuri. În ideea de a nu rata momentele se fac rafale care generează mai multe fotografii din același posing. Este lipsit de sens să ai 5 foografii din același unghi, însă copii pe parcursul a câtorva secunde exprimă stări diferite. S-a constatat , că fotografii ar alege anumite stări, iar parinții altele 🙂 . Softproofing-ul dă posibilitatea clientului să aleagă exact care sunt cadrele care vor fi procesate. În acest fel, fotograful nu procesează dubluri și tripluri fără rost, iar clientul obține exact imaginile pe care le consideră cele mai reprezentative. Reține că fotografiile generate pentru previzualizare au o calitate mică, din acest motiv scrie pe ele – imagine neprocesată. Ca să nu existe confuzia că aceea va fi calitatea materialului final.

Prin urmare fotografiile alese sunt procesate și livrate.  Dar ce se întâmplă dacă vrei mai multe fotografii decât conține produsul pe care l-ai achiziționat? Pentru că tot procesul tehnic este unul care consumă resursele și timpul fotografului, procesarea unui număr mai mare de fotografii decât cel prevăzut în pachet se tarifează separat. Lucru prevăzut dealtfel în contractul pe care îl semnezi înainte de ședința foto. Da, știm…. nu citește nimeni contractele. De asta am și amintit aici 🙂

Nu de puține ori avem clienți care ne solicită materialele brute, sau neprelucrate. Aici te asigur că disputa este mare. Există o mulțime de fotografi cu păreri pro sau contra pe acest subiect. La atelierul de imagini am hotărât că nu livrăm materialele brute sub nici o formă, ele fiind de fapt o muncă neterminată.  În primul rând, formatul original nu poate fi vizualizat fără un soft specializat, iar ca să devină fisiere JPG trebuie să treacă neaparat prin programul de procesare și să fie randate, chiar dacă se fac operații de corecție sau nu. În al doilea rând munca neterminată nu reprezintă viziunea artistului care a creat-o, și implicit, nu reprezintă exact acel motiv pentru care ai ales un fotograf anume. Este ca și cum ai cumpăra un bibleou chinezesc pentru că este celebru, dar împreună cu el ai mai aștepta încă două bucăți nepicatate încă în ideea că vor avea aceiași valoare, pentru că provin de la același creator.

Paul Adam – Videograf,marketer și copywriter la Atelierul de imagini- Studio foto-video

Sunt Paul Adam, marketer și PR la Atelier.  Te felicit că ai citit atât de mult și îți mulțumesc pentru atenția ta. Dacă te-ai înscris deja la ședința foto pentru Crăciun din acest an, sper ca aceste informații să îți folosească. Dacă nu te-ai înscris încă,  te poți înscrie aici.

Dacă ai avut deja ședință foto cu puiuțul tău, ne-am bucura să ne împătășești impresiile tale aici,

Sau dacă ai alte întrebări, temeri sau nelămuriri referitoare la ședințele foto de studio, trecele într-un comentariu la acest articol iar eu, în cel mai scurt timp, îți voi da un răspuns relevant…sau poate va fi tema unui viitor articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.