Genul de fotografie familly lifestyle. Ce este și la ce să te aștepți.

Ce este fotografia ”Lifestyle” ?

Ce trebuie să știi când ești programată la ședința foto de studio
noiembrie 16, 2017
Diana ~ sesiune de maternitate în studio ~ Bistrita ~
noiembrie 25, 2017

Bun venit în atelierul nostru! Dacă ai ajuns aici, este foarte probabil că ai un interes față de fotografie.
Sunt Paul Adam de la Atelierul de imagini și sper îți hrănesc acest interes. De ce fac asta? Pentru că ești o persoană importantă pentru noi! Oricine are un interes pentru lumea fascinantă a imaginilor, pentru noi este o persoană importantă. La finalul acestui articol o să-ți fac o propunere.

” Lifestyle” este un gen de fotografie.

Și când spun gen, înseamnă că: are reguli specifice, are experți specializați, are privitori și fani, și în sfârșit, are cursuri și competiții specifice. Lifestyle, este o combinație de fotojurnalism cu tentă artistică aplicat în viața privată. Așadar respectă regulile documentării: nu se regizează și fotograful nu intervine în scenă, doar surprinde. Dacă în fotojurnalism, rolul documentării este ca el să creeze o imagine cât mai clară, directă și lipsită de interpretări, în lifestyle, scopul este  de a documenta cât mai frumos. Întâmplarea este la fel de reală, vie și neregizată, dar se caută frumosul în detrimentul obiectivității. Impactul fotografului asupra scenei trebuie să fie minim. Pentru a avea rezultate , de regulă se documentează o acțiune specifică cu care, (așa cum spune denumirea lifestyle – stil de viață) subiectul este familiar. Mai pe românește, fotograful lifestyle, va surprinde cadre din scene în care oamenii fac ceva cu care sunt deja obișnuiți. De exemplu împodobirea bradului de Crăciun, o zi la țară, sau o zi din viața familiei.

Scopul genului lifestyle, este de a surprinde evenimente din viața reală, într-o manieră artistică. Imaginile genului, spun povești care inspiră.

 

Reține că fotograful nu dă direcții și nici sfaturi pentru posing. Din acest motiv subiecții trebuie să fie familiarizați cu ceea ce fac. Când faci ceva cu care ești obișnuit, nu mai întrebi pe nimeni – Ce să fac? Sau: Cum să stau? Pur și simplu ști ce ai de făcut, iar fotograful surprinde doar ”lumina” din acțiunea ta.

Care este rezultatul? Spre deosebire de fotografia de studio, unde accentul este pe posing, scheme de iluminare, recuzită și stare, la fotografia lifestyle, accentul este pus pe instantaneu, pe surprinderea acțiunii și a stării. Dar starea de această dată este generată de acțiune și nu de fotograf.  Rezultatul este o radiografie în viața personală privată cu valoare și impact emoțional ridicat.Este unul intim și personal. O altă diferență ar fi multitudinea de stări surprinse. La o ședință foto de studio acestea sunt limitate, și de cele mai multe ori se caută zâmbetul, căci aceea este starea pe care și-o dorește clientul. În cazul fotografiei lifestyle, fotograful redă toate stările surprinse, nu doar cele în care se râde. Deasemenea, scenele se surprind la lumina disponibilă. Nu se alterează cu flash-uri, scopul fiind redarea atmosferei, în detrimentul unei clarități perfecte.

Lifestyle, un gen fotografic mai puțin cunoscut.

Din cauza acestui rezultat intim, este și atât de puțin cunoscut acest gen: E greu să faci reclamă pe portofoliu, imaginile fiind foarte personale. Acest tip de fotografie este postat foarte rar pe rețele de socializare, iar fotografii primesc și mai rar permisiunea de a le expune.

Model call

Am scris acest articol la cererea Anei Adam, care este fascinată de acest gen și dorește să deschidă drumul genului lifestyle și în Bistrița. Așadar căutăm o familie care, cu ocazia împodobirii bradului de Crăciun își dorește o astfel de ședință. Condița este să ne permiteți postarea câtorva imagini reprezentative ca să putem promova acest gen fotografic în Bistrița. Această acțiune a noastră se dorește a fi un ”model call” adică o chemare îndreptată spre persoanele care își doresc să încerce o experiență fotografică care nu se plătește și care pentru fotograf are o valoare de test, respectiv nu putem garanta rezultatele.

Ce trebuie să faci ca să te înscrii, este să o suni pe Ana la tel. 0740 045020, cel târziu pană în 25 noiembrie 2017, și să-i spui de ce crezi că familia ta este potrivită pentru o ședință lifestyle.

Îți urez o zi minunată și îți mulțumim pentru că ne urmărești. Paul și Ana.

Ana Adam fotograf profesionist la atelierul de imagini

2 Comments

 1. Gheorghiu Gina spune:

  Noi suntem un „familion” compus din 4…
  Doi baietei … unul de 1.7 luni si unul aproape 7 anisori…
  Vă așteptăm la noi !

  • Atelierul de imagini spune:

   Mulțumim pentru răspuns Gina. Procesul de selecție este încă deschis. O sî te anunțăm imediat ce procesul se încheie. Îți urez succes și o zi minunată, Paul Adam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.