
Life is Beautiful! Miniexpozitie foto
iulie 2, 2018
Fotografie de legitimație
septembrie 27, 2018Evoluția tehnică a crescut viteza și cantitatea
Trăim vremuri în care cantitatea pare să conteze. Evoluția tehnică ne permite să obținem rezultate mai rapid. Procese care erau odinioară greoaie și îndelungate, sunt reduse astăzi la câteva clikuri pe un calculator. Dar să conteze oare cantitatea, doar pentru că echipamentele ne-o permit?
În urmă cu nici 20 de ani, fotografia era făcută pe film. Un fim foto avea 36 de poziții, nu era scump, dar nici ieftin. Să ”tragi” un film, era un moment de mare chibzuință în a măsura lumina, expunerea și a alege încadrarea. Când mi-am cumpărat primul aparat digital pe credit, costa cam trei salarii de-ale mele, iar cardul costa o jumătate de salariu. Pe acel card puteam face 30 de fotografii la calitate maximă, calitate pe care nu o mai menționez, ca să nu te umfle râsul. Astăzi, acele limitări nu mai există. Să ”tragi” cum se spune în jargon fotografic, mii de cadre, e o chestie de ore. Nicicând nu a fost mai ușor să livrezi mii de fotografii, din punct de vedere tehnic.
Dublurile și triplurile se fac pentru a evita rateurile
Se trage în rafală, se trag serii de cadre, evitând astfel ochi închiși, poziții ciudate, se trage aceiași scenă și cu bliț și fără, cu ISO mare și cu ISO mic, etcetera. Și totuși, un lucru nu s-a schimbat: Cantitatea de momente memorabile pe care un eveniment ne-o oferă, este aceiași. Numărul momentelor care contează, care au sens să fie capturate, este același. Și constanta ne urmărește chiar și la ședințele de studio. Ana trage sute de cadre la o ședință, pentru a obține câteva posing-uri perfecte și muncite cu greu. Dar asta nu înseamnă ca are sute de cadre valoroase.
Calitate versus cantitate în fotografie
Ne aflăm în fața eternului război, calitate versus cantitate. Nu a fost nicicând mai ușor să livrezi mii de cadre, tocmai de aceea, cred eu că, valoarea unui cadru reușit este cu-atât mai mare. Există desigur o presiune din piață de mai mult, de mai ieftin, de cantitate. Calitatea produce valoare, iar cantitatea produce inflație, însă se neutralizează una pe alta.
Momentele care contează sunt puține
Îmi aduc aminte de o situație în care un client de-al nostru căruia i-am documentat un eveniment, a insistat (de mai multe ori) să-i dăm toate fotografiile, indiferent cum sunt ele, pentru că toate-i plac. Am cedat tentației și i-am făcut pe plac. După o săptămână când i-am cerut feed-back, răspunsul său a fost: ”Foarte multe fotografii dublate, foarte multe degeaba și fără rost. ” Fără să-și dea seama, clientul nostru a atins exact miezul dilemei: Cantitatea diluează valoarea. Momentele care contează a fi imortalizate sunt puține, dar surprinse în ”mii” de cadre, se diluează. Devin ”degeaba”.
La ce te ajută pe tine toate astea?
Mă uitam pe site-urile foto din Germania, și am rămas uimit să constat că în urma unei ședințe de studio se livrează 5 (da, cinci!) fotografii procesate. Se pare că esențele tari se păstrează în recipiente mici, și cineva a înțeles asta :)
Am scris acest articol, în urma unui moment de revelație, când am realizat, că numărul de momente care merită păstrate în timp, este același indiferent dacă echipamentele noastre ne permit o viteză și o cantitate mai mare decât cu ani în urmă.
Desigur, oamenii sunt diverși, gusturile și așteptările sunt diverse, și fotografii sunt diverși. Și tocmai din acest motiv, ”războiul” calitate versus cantitate, este etern. Totul este, ca tu ca și client să înțelegi exact ce cauți și ce-ți poate livra fotograful. Te asigur că vei găsi pe piață și cantitate și calitate. Dar nu în același loc :)