Ce si de ce plătesti la sedinta foto de nou nascut

Ce, și de ce plătești la ședința foto

Cum vrei să-ți amintești de 2020?
mai 20, 2020
FotoCrăciun 2020, cu drag!
noiembrie 5, 2020
Show all

Ce, și de ce plătești la ședința foto

 

Nu livrăm poze, livrăm muncă.

 

De ce sunt atât de scumpe pozele?  Dragii mei, nu livrăm 5 poze, sau 20 sau câte scrie în pachetul pe care îl alegeți! Livrăm o ședință foto care se poate întinde pe durata mai multor ore, ca să putem obține rezultatele pe care le vedeți pe galeriile noastre. Apoi urmează un proces de selecție și procesare (proces descris mai jos) care mai durează câteva ore în funcție de pachetul ales. Plătiți deasemenea, prețul chiriei noastre, echipamentele pe care le folosim și cel mai important: Plătiți Cursurile și experiența Anei. Plătiți faptul că cineva răspunde mereu la întrebările voastre. Discuția cu orice potențial client, pe noi ne costă 10 minute în care avem de răspuns la întrebări, unor persoane care cel mai probabil nu vor cumpăra nimic. În acest timp am oprit procesarea pentru altă persoană care își așteaptă materialele și a plătit.

Este prețul prea ridicat? Cum comparăm?

Profesioniști, liber profesioniști și amatori

Nu doar în lumea fotografiei ci în toate domeniile care pot fi practicate de liber profesioniști, sau freelanceri, apare următoarea problemă: Meseriile care se bazează exclusiv pe abilitățile proprii, gen fotograf, videograf, designer web, etc. sunt practicate de un mare număr de persoane care fac asta în timpul liber, adică au un serviciu principal din care trăiesc și folosesc abilitățile pentru a avea niște venituri în plus. Nimic greșit în asta, doar că în această situație, costurile nu sunt parte din prețul final. Respectiv, în costuri nu se regăsește o chirie, un curs, o licență, înlocuirea periodică a echipamentelor, etc. Și vine la pachet cu disponibilitatea de a lucra la orice preț, pentru că traiul de bază este asigurat din alt serviciu.

 În momentul în care treci în liga profesionistă și trebuie să plătești taxe și să trăiești din asta, ecuația se schimbă. Din acest motiv, vor fi mereu diferențe de preț între cele două categorii socio-profesionale. Și ca să fiu bine înțeles și complet cinstit: Nu înseamnă că această categorie, care practică activități liber profesioniste ca activitate secundară, ar fi mai puțin meseriași, sau mai puțin pricepuți decât profesioniștii. Din contră! Se găsesc printre ei persoane poate mult mai pricepute, dar care sunt dispuse să erodeze prețul tocmai pentru că nu trăiesc din asta. Atunci care este mai profesionist? În timp, termenul de profesionist, a ajuns să aibe sensul de - foarte bun, foarte priceput, vârful de gamă, calitatea de top. Sensul de bază este însă altul, care pare că este uitat: Persoană care trăiește de pe urma profesiei.

Procesul tehnic al fotografiei de studio

Procesarea și balansul cromatic

Procesarea este munca pe care fotograful o face după ce clientul a plecat din studio. Este partea cea mai migăloasă, pe care nu o vede nimeni. Este cel mai subevaluat capitol de către clienți când vine vorba despre fotografia profesională, tocmai pentru că este o etapă pe care beneficiarul nu o vede și de multe ori nici nu o înțelege. 

În special la nou născuți procesarea este foarte anevoioasă iar procesul se apropie de procesarea din zona fotografiei glamour. Iată care este fenomenul: În studio, pentru a crea volume, folosim luminile specifice. Însă odată cu luminarea corectă pentru a obține umbrele dorite, ies în evidență toate imperfecțiunile pielii. Punctulețe, coșulețe, zgârieturi, iar la nou născuți în plus sunt  icterul și cojițele. În viața de zi cu zi, aceste aspecte nu sunt observabile, când vorbim cu o persoană nu observăm aceste detalii, însă în condiții de studio, ele apar amplificate. Imediat aceste mici imperfecțiuni ies în evidență și atrag atenția, pentru că până atunci nu le-am observat.

Provocarea pentru fotograf este să proceseze aceste imperfecțiuni, păstrând totodată textura pielii. Adică obrazul să nu aibe un aspect perfecționist ca de păpușă de plastic. Pentru a păstra textura pielii cu pori și a scoate numai elementele supărătoare, fotografia de nou născuți necesită o procesare specifică. 

Balansul cromatic este și el o provocare la acest gen de fotografie în general la copii cu icter. Din nou din cauza luminilor de studio culorile nenaturale ies în evidență, iar odată cu aplicarea anumitor filtre la procesare se poate denatura acest balans astfel că bebelușul poate să aibe în fotografie nuanțe nenaturale: gălbui, roșiatici, cenușii. Aceste corecții de tonuri de piele se fac tot din procesare și ele au menirea de a reda bebelușului culoarea naturală ușor rozalie.

Posing-ul și încadrarea

Posing-ul - adică poziția pe care subiectul o afișează într-o fotografie este poate cel mai important element al genului de fotografie new born.Posing-urile în fotografia de nou născut au un rol estetic, de a creea un cadru fluid, plăcut care să transmită o stare de liniște, detensionată. 

Dacă la adulți, fotograful îi comunică subiectului ce așteaptă de la el și ce anumă să modifice sau să corecteze în postură, la fotografia de nou născut acest lucru este imposibil. Din acest motiv, fotograful ”modelează” chiar el ceea ce așteaptă de la modelul său. Pe parcursul acestui proces, bebelușul se poate trezi sau poate refuza diverse posing-uri din motive....bebelușești.

Așa că, aranjarea într-un posing poate dura uneori și 30 de minute. De ce este nevoie de posing? Pentru că un posing specific și corect aplicat, face diferența între o fotografie de studio și una de acasă. Adică obținerea unei armonii vizuale ordonată și calmă. 

Încadrarea se referă la unghiul din care este făcută fotografia după ce nou născutul este așezat în posing. De regulă fiecare posing are încadrarea proprie.  Încadrarea este un aspect important al fotografiei de orice fel, rolul ei fiind de a reda impactul maxim asupra subiectului fără a creea situații sau imagini nenaturale. Pentru a ieși puțin din sfera prea tehnică, la încadrare defectuasă intră acele fotografii de la mare, care au linia orizontului încliată, dând senzația că apa va curge din fotografie. 

Posing-ul și încadrarea sunt poate cele mai tehnice elemente ale fotografiei, și ele de regulă sunt imediat identificate de cei din branșă, dar aproape invizibile privirii neantrenate. În lipsa unor cunoștințe clare despre compoziție la ”citirea” unei fotografi se poate folosi bunul simț urmărindu-se următoarele elemente:

1.Fotografia să transmită echilibru fizic, adică să nu dea senzația că bebelușul urmează să cadă, să se răstoarne din cadru. Senzația de răsturnare tensionează cadrul și distrage atenția de la subiect. (Vai ce copilaș frumos...Să nu cadă .)

2. Fotografia trebuie să păstreze proporțiile corecte - Fotografii știu că partea cea mai apropată de obiectiv apare în fotografie ca fiind mai mare iar partea mai îndepărtată apare ca fiind mai mică. Cu o încadrare greșită, se pot creea dezechilibre în proporții, de exemplu piciorușele apar ca fiind mai mari decât căpuțul.

 

Lumina și umbra

Un aspect determinant în fotografie este umbra. De ce? pentru că fotografia este o redare a unei lumi tridimensionale într-un element bidimensional. Lumea fizică are trei dimensiuni iar fotografia are doar două, fie ea redată pe un ecran fie pe o hârtie foto. În acest caz, cea de-a treia dimensiune, adâncimea sau volumul, în fotografie este redat de umbre. Umbra ne spune în fotografie, ce anume este mai în față și ce anume mai în spate. 

Așa cum o sferă redată în plan este un simplu cerc, dar mintea decodifică o sferă dacă ea are umbră, prin același mecanism, un chip este  ușor de identificat vizual dacă conține și umbrele care ne relevă forma feței.

În imaginea alăturată se poate observa cum  cercul primește volum pe măsură ce i se adaugă umbră și lumina. Fără umbră și lumină volumul nu poate fi redat în fotografie.

Noi recomandăm familiarizarea cu termenii și serviciile foto înainte de a fi achiziționate. De asemenea încurajăm clienții să ne pună orice întrebări, astfel încât înainte de ședință, să știe exact ce au plătit și ce vor primii la livrarea materialelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.