Cum alegi ședința foto potrivită - Atelierul de imagini

Cum alegi ședința foto potrivită

20% Reducere
septembrie 12, 2019
Fotografii, pachete și prețuri FotoCrăciun 2020
noiembrie 5, 2019
20% Reducere
septembrie 12, 2019
Fotografii, pachete și prețuri FotoCrăciun 2020
noiembrie 5, 2019
Show all

Cum alegi ședința foto potrivită

Ai pățit vreodată să te scoată din sărite vreun fotograf? Dar să ți se pară interminabilă o ședință foto? Sau poate ai avut senzația că ai ratat complet ceea ce voiai de fapt să obții dintr-o ședință foto, după ce ai văzut o reclamă frumoasă. Ei bine, toate aceste situații au un singur motiv la bază: Alegerea greșită!

Sunt Paul Adam, marketing specialist la Atelierul de imagini, și foarte hotărât să aduc cât mai multe informații din lumea fotografiei către tine pentru a transforma fotograful în prietenul tău, fotografia într-un fragment din viața ta și ședința foto într-o experiență plăcută. 

Clientul e un om, fotograful e tot un om.

Prin urmare, dacă ceva nu merge bine, la mijloc este vorba de relații interumane. Și când vine vorba de interacțiune umană și în fotografie ca și în alte domenii avem diferite tipologii de fotografi și diferite tipologii de clienți. Combinate între ele, unele dau rezultate minunate, altele ies cu scântei.  O fotografie frumoasă găsită pe net îți poate produce o emoție puternică. Iar emoția respectivă te poate face să cauți și tu un fotograf, însă fotografia, este o treabă iar obținerea ei este cu totul altă treabă. Și asta pentru că de cele mai multe ori ne dorim starea pe care o transmite o imagine, iar starea este influențată de mulți factori în ziua ședinței. Așadar îți pun la dispoziție o mică clasificare a ședințelor foto cu elemente pro și contra, pentru ca tu să înțelegi mai bine ce ți se potrivește. Astfel experiența pe care o vei avea pe parcursul ședinței va deveni una plăcută și nu un stres care să genereze stări de îmbufnare.

Ședințele în aer liber

Frumusețea cadrelor din natură stă în surprinderea instantaneelor. Adică părinții au o acțiune comună cu copilașul: Se hârjonesc, se cațără, studiază o insectă, privesc norii. Orice ar fi, este nevoie de o acțiune pe care fotograful o surprinde, adică fotografiază instantanee.  Se pot regiza și posing-uri însă fotografia în natură este mai degrabă acțiune și instantaneu iar posing-ul este static. Posing-ul și compozițiile studiate sunt  specifice studio-ului.

  1. Ținuta trebuie să fie casual - comodă. Tocurile și îmbrăcămintea de seară nu se potrivesc.
  2.  Hainele se pot înverzii când te așezi în diferite poziții.
  3.  În natură există insecte. Dacă te derenjează insectele și ești o persoană sensibilă, acest tip de ședință nu este potrivit.
  4. Dacă alegi locații necunoscute, te poți aștepta la  stâne, câini, vaci și alte elemente care să disturbe ședința. 
  5. În parcuri se plimbă oameni care vor privi curioși. Dacă ești o persoană care ține la intimitate, parcurile publice nu sunt potrivite.
  6. Distanța dintre tine și fotograf este mare. Fotograful intervine puțin sau deloc în acțiune.
  7. Dacă nu te joci de obicei cu copilul, sau nu ieși de regulă în natură, acest tip de ședință nu ți se potrivește.
  8. Gîndește-te bine dacă după ce treci prin toate cele de mai sus, mai poți fii fericită ca să ieși în fotografie cu o stare pozitivă.
  9. Cheia aici este acțiunea și natura   
  10. Click aici pentru a beneficia de reducerea de 30% la ședințele în aer liber!

Sedinta foto în aer liber de Ana Adam

 

Ședințele de studio

Se pretează pentru nou nascuti și bebeluși până la un an, ședințe foto de maternitate, fotografii de familie și portrete. Fotografia reușită are umbre care definesc chipul, are un posing echilibrat (în cazul portretelor cu mai mult de 1 persoană), subiectele au o stare expresivă, alta decât  ”stau la poză”. După un an copilașii încep să devină curioși, agitați și nu mai cooperează în studio, prin urmare sunt recomadate ședințele în aer liber sau lifestyle. Exceptie fac ședințele tematice care au un decor prestabilit și totul se desfășoară rapid într-un scenariu controlat.

Click aici pentru a comanda o ședință foto de familie în studio

  1. Sunt într-un mediu controlat
  2. Nu sunt influențate de starea vremii sau lumină
  3. Se bazează pe posing - Fotograful te va ghida pas cu pas. Dacă ești o persoană care nu suportă să fie aranjată sau să i se spună ce și cum să facă, atunci nu ți se potrivește.
  4. Distanța dintre tine și fotograf este mică - așadar va trebui să accepți o persoană în spațiul tău personal.
  5. Ținutele nu se murdăresc
  6. Nu sunt insecte, animale, mirosuri
  7. Cheia aici este posing-ul regia și starea.

Sedinta foto de familie în studio de Ana Adam

Ședințele lifestyle

Surprinde viața familiei în mediul său. Rezultatul sunt niște imagini cu caracter intim și personal cu un grad mare de emoție și expresivitate. Sunt imagini ”mărturie” de documentare a familiei.

Click aici pentru a comanda o ședință foto lifestyle.

  1. Se desfășoară la tine acasă, ceea ce îți dă un grad de comfort și încredere
  2. Se bazează pe instantanee, adică faci ceva împreună cu copilul și soțul iar fotograful surprinde acțiunea. Poate fi împodobitul unui brad,  pregătitul unui cozonac, băița de seară, etc.
  3. Pot apărea și anumite posing-uri pentru portrete însă ședința nu poate înclina spre posing pentru că este nenatural (posing-ul de fapt nu face parte din acest gen al fotografiei dar unii clienți îl solicită).
  4. Așadar cheia aici este: Acțiunea împreună și intimitatea. Dacă nu sunteți o familie obișnuită să facă lucruri împreună, acest tip de ședință nu se potrivește. Nu merge pe ideea că vei comanda o ședință foto lifestyle și fotograful îți va spune ce să faci ca să iasă bine. Din nou, regia nu se încadrează în acest gen.

    Fotografie lifestyle de Emily Lucarz

 

Ședințele în diferite locații

Se bazează pe frumusețea locației. Pot fi de interior, în hoteluri, vile, diferite locații luxoase. Dar pot fi și de exterior: La mare, peisaje exotice, stânci, lacuri, munți sau alte elemente spectaculoase.

Acest tip de ședințe a început să fie replicat la nunți în ceea ce se numește ”save the dress”. Acest gen provine din zona fashion/comercial și pune accentul pe combinația de ținută-locație pentru a obține o fotografie ”spectacol”. Este o fotografie făcută să convingă. De regulă se folosește pentru prezentarea  unor ținute sau anumitor produse. Poate fi replicată și de persoanele care își doresc o astfel de imagine, însă trebuie ținut cont că modelele din fotografiile care circulă pe net sunt profesioniste. Va fi destul de greu de obținut starea respectivă de către un amator.

Ca și fotografie de familie, acest gen este potrivit pentru ședințele în aer liber și care te scutesc de anumite neplăceri, având în vedere că se fac într-o curte sau proprietate îngrădită. Nu sunt animale, există alei, bănci și alte elemente de mobilier urban care pot spori frumusețea cadrului. Pot fi practicate în curtea unor muzee, în grădini botanice sau alte locații cu acces limitat care poate oferi puțină intimitate. 

Sedinta foto în parcul dendrologic Arcalia de Ana Adam

Câteva considerații de final.

Portret de Silviu Ghetie

În țara noastră fotografia de familie este gustată puțin spre deloc. La polul opus sunt țări ca Australia sau Statele Unite ale Americii în care fotografia are un rol de documentare a vieții de familie. Este apreciat instantaneul și multitudinea de stări surprinse. În fond paleta emoțională de care dispunem ca oameni este foarte largă, de ce să ne concentrăm mereu pe fericire și pozele cu zâmbet larg? Un copilaș care plânge, o supărare de moment, o nostalgie în septembrie sunt momente intime din viața unei familii care transmit o notă emoțională la fel de valoroasă ca și un moment de bucurie. E adevărat că în social media cele mai apreciate fotografii sunt cele care transmit fericire, împlinire și reușită. Dar la fel de adevărat este că fotografia are un rol de documentare familială care intră în zona personală, intimă și prin urmare nu sunt destinat neaparat spațiului public.

Dorința de a obține cât mai multe cadre odată ce ai plătit un fotograf este de înțeles și perfect justificată. Totuși trebuie să ții cont că nicio persoană fără antrenament nu are capacitatea de a ”sta la poză” mai mult de o oră, maxim două, după care își pierde răbdarea și interesul, iar asta se va regăsi în starea transmisă. Uneori ”mai bun” este de preferat lui ”mai mult”

Îți mulțumesc pentru răbdare și interes. Sper din suflet că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai 

multe despre tine și despre fotografi, astfel încât pe viitor să alegi în cunoștință de cauză și să ai experiențe plăcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.