Ce înseamnă Client Proofing în fotografie și beneficiile lui.

Ce înseamnă client proofing în fotografie

Cum vede fotograful, etapele unui bebeluș
ianuarie 15, 2019
Cum ”citim” o fotografie de nou nascut? Cele mai importante 3 elemente.
ianuarie 21, 2019
Cum vede fotograful, etapele unui bebeluș
ianuarie 15, 2019
Cum ”citim” o fotografie de nou nascut? Cele mai importante 3 elemente.
ianuarie 21, 2019
Show all

Ce înseamnă client proofing în fotografie

Imagine exemplificativă de client proofing - Atelierul de imagini

Oare clientul apreciază aceleași cadre ca și fotograful?

Client proofing-ul poate fi un răspuns profesional la această dilemă.

O ședință foto de studio se poate întinde pe durata mai multor ore. În acest timp, fotograful ”țăcănește” continuu, încercând diferite cadre, stări posing-uri încadrări sau scheme de luminare.  Gramada de fotografii rezultată în urma ședințelor foto sunt denumite generic fotografii brute sau neprocesate.

De ce brute? Căci pentru a ajunge la finalitate ele necesită încă o activitate: procesarea. Procesarea este echivalentul developării și a imprimării pe hârtie de pe vremuri, doar că în zilele noastre ea se face cu ajutorul calculatorului și a programelor specializate. Procesarea necesită multe cunoștințe specifice, un calculator cu un soft specializat și mult timp dedicat de către fotograf acestei activități.

Fotografiile brute înainte de a fi procesate, trec mai întâi prin procesul de selecție. Se șterg dublurile, triplurile, adică cadrele identice făcute de mai multe ori pentru ca fotograful să fie sigur că surprinde ceea ce are nevoie. Se mai șterg rateurile tehnice, poze arse sau subexpuse, mișcate, la care nu s-a declașat blițul, posig-urile ratate care arată ciudat. Exact ca și cum înainte de a pregăti o mâncare delicioasă, se aleg cu grijă  legumele și nu folosim tot ce aveam în sacoșă.

Chiar și după procesul de sortare în urma ședințelor foto de studio tot rămân multe cadre brute, sau negative digitale cum le mai zice. De regulă dintre acelea, fotograful le alege pe cele care au stare, sau care îndeplinesc anumite criterii personale ale fotografului, fie ele tehnice sau artistice. Cu timpul s-a constatat că ceea ce alege fotograful pentru procesare este diferit de ceea ce ar alege clientul. De multe ori clienții au o imagine diferită și fac alte alegeri. Această dilemă a fost rezolvată de programele numite client proofing.

Soft proofing-ul, este un program care permite fotografului să pună la dispozița clientului fotografiile care urmează a fi procesate, iar clientul are acces la ele online și poate face selecția. Practic tu faci selecția fotografiilor care-ți plac urmând ca ele să fie ulterior procesate și să le primești pe DVD sau pe o altă formă de transfer în funcție de pachetul pe care l-ai achiziționat sau de contractul pe care l-ai semnat.

Concret, tu ca și beneficiar al unei ședințe foto de studio, primești un link pe care îl poți accesa cu o parolă. Acolo poți vizualiza cadrele și cele care dorești să le păstrezi pentru procesare le bifezi. Dacă bifezi mai multe decâte sunt în pachetul pentru care ai plătit, vei fi tarifat separat pentru procesare cu un tarif care diferă de la fotograf la fotograf.

Acest proces este foarte apreciat de către clienți pentru că le permite să primească materialele alese de ei și nu cele alese de fotograf.

Paul Adam copywriter Atelierul de imagini

Cea mai întâlnită întrebare pe care o primim este: De ce nu primesc toate fotografiile de la ședința foto? Răspunsul este cât se poate simplu: Procesarea consumă timp și resurse care generează cheltuieli. Practic poți primii toate fotografiile dacă plătești procesarea pentru ele.

Client proofing-ul este o unealtă nouă, specifică fotografiei de studio așa că o folosim și noi la Atelierul de imagini. Clienții noștrii deja se bucură de beneficiile acestei unelte și desigur și tu vei simții beneficiile ei dacă vei ajunge să lucrezi cu noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.