Workshop de fotografie sustinut de Alina Crainic
mai 3, 2018Pachetul ”Family”
mai 11, 2018Salut! Sunt Paul Adam de la Atelierul de imagini. Împreună cu Ana Adam, fotograf profesionist , pregătim un mic curs foto pentru copii (9-16 ani) care să se desfăşoare pe parcursul vacanţei mari. Noi l-am numit ”tabără” deși, poate puțin impropriu, având în vedere că acest cuvânt poartă cu sine o rezonanță de hoinăreală. Dar sună mai bine decât ”curs” de care copiii tocmai se bucură că au scăpat odată cu sosirea vacanței. În fond, cine ar vrea să mai facă cursuri în vacanță?
Cum și de ce?
O fotografie transmite mult mai multe decât putem observa la prima vedere. La fel ca și muzica, dacă ar fi creată numai cu solistică, ar fi foarte plictisitoare. Este nevoie și de instrumente care să creeze armonie,și de instrumente care să creeze ritm. Muzica va fi rezultatul complex al tuturor instrumentelor, rezultat care a fost gândit de compozitor să producă un anumit efect, o paletă de senzații și sentimente asupra ascultătorului. Desigur, noi ca ascultători, suntem conștienți de sentimentele pe care muzica le produce în noi, și mai deloc de cunoștințele compozitorului și de efortul interpreților. La fel este și fotografia: Privitorul are sentimente și senzații când o privește dar nu este conștient de elementele pe care fotograful le-a folosit pentru a produce efectul.
În spatele unei fotografii bine făcute se află o sumă de cunoștințe și abilități cu care fotograful se joacă pentru a ”scrie” emoții și senzații în privitor. Încadrare, reflexie, geometrie, repetiție, ritm, stare, sunt câteva din elementele din care se fac ”reglaje fine” pentru a imprima o stare privitorului. Pentru că în fotografie vorbim în primul rând de stare și mai apoi de uneltele cu care obținem rezultatul dorit.
Ce dorim să transmitem copiilor în această ”tabără”? Un set de cunoștințe minime despre formarea imaginii va fi un capitol de început ca să ne asigurăm că ”vorbim aceiași limbă” însă departe de noi gândul de a susține un curs tehnic, care mai mult ca sigur că ar fi fooaaarte plictisitor pentru vacanță. Dar cel mi mult dorim să-i facem să simtă. Să prindă dragoste pentru fotografie, să știe să ”citească” o fotografie, să aibe capacitatea de a recunoște elementele unei fotografii bune, și desigur, să învețe să se joace ei înșiși cu aceste elemente. Cu alte cuvinte ne dorim ca acest curs să fie un ABC pentru intrarea mai târziu în această lume fascinantă a imaginilor.
Ana a susținut în ultimii doi ani două asemenea cursuri, în cadrul proiectelor realizate de Biblioteca Județeană. Inconvenientul este că acolo sunt multe ateliere și copiii nu au un interes anume pentru unul din ele. Asta duce la perturbarea cursurilor pentru cei care sunt interesați.
Ne dorim astfel să susținem acest curs pentru copii care sunt interesați de fotografie. Și aici , ca să nu fie dubii (știm din experiență că au înțeles copii altceva ): Ne adresăm copiilor care vor să învețe să facă fotografii nu celor care vor să stea să li se facă fotografii 🙂
Și ca să începem cu dreptul, ne-am propus să aflăm mai multe despre ce așteptări ai tu ca părinte de la un astfel de curs. Am făcut un mic sondaj, care ne va ajuta să știm mai bine care sunt perioadele din zi potrivite pentru curs, dacă copii au sau nu un însoțitor care să-i aducă, frecvența pe care o preferi, etc.
Dacă ai un interes pentru acest eveniment, te invit să răspunzi și tu, pentru ca și părerea ta să se reflecte în programul de vacanță pe care îl creem.
Aceast chestionar a ieșit din termenul de timp acordat.
[qsm quiz=24]
Cursul va fi organizat pe perioada vacanței mari, așa că dacă dorești să fii la curent și să afli din timp prețul, programa și detaliile de desfășurare, lasă-ți adresa de email mai jos ca să te putem anunța.
(email) această opțiune a ieșit din termenul de timp acordat.
Îți mulțumim pentru că ne urmărești activitatea.
Ana și Paul – Atelierul de imagini