Actor sau privitor? – Atelierul de imagini
Ce înseamnă prețul când alegi fotograful de nuntă?
mai 20, 2016
Calitate versus cantitate
iulie 6, 2016
Show all

Actor sau privitor?

Sau cum să-ţi alegi echipa de imagine

De câte ori am contact cu persoane care au beneficiat de servicii foto-video, stau de vorbă pe această temă. Mă interesează anumite aspecte pe care le putem îmbunătăţi la Atelierul de Imagini. Primul lucru care mă interesează este dacă au avut o experienţă pozitivă sau una negativă. Şi desigur cele mai interesante discuţii sunt cu persoanele care au avut experienţe negative cu echipa foto-video, şi asta pentru că acolo se află răspunsurile care ne fac mai buni.

Unul din motivele pentru care clienţii reclamă o experienţă negativă este felul în care s-au simţit în prezenţa fotografului sau a cameramanului. Ştiu că nu te-ai gândit niciodată, dar dacă urmează să ai o nuntă, înţelege că va trebui să stai alături de fotograf şi cameraman pe parcursul întregii zile…şi poate şi a nopţii. Nu e greu de imaginat cam cum te uiţi la un om care te scoate din sărite, şi mai ales este lângă tine la tot pasul.

 

La întâlnirea cu viitorii miri obişnuiesc să le dau următorul exemplu: Îmaginează-ţi că nu mă suporţi, dar eu sunt la tot pasul lângă tine. Cum te uiţi la mine ? Fă un exerciţiu de imaginaţie despre cum areţi când te uiţi la o persoană faţă de care nu te simţi confortabil, apoi ia în calcul că acea persoană ţine un aparat foto sau cameră în mână. Uitându-te la mine te uiţi la cameră. Eu mă duc în studio, procesez materialele apoi ţi le dau… Şi nu mai sunt acolo. Iar tu te aşezi pe canapea şi te uiţi la filmare şi fotografii. Şi constaţi că te uiţi urât… la tine. Nici fotograful nici cameramanul nu mai e acolo. Amintirea este a ta, aşa că te uiţi tu la tine.

Dacă nu-ţi place de tine, nu-ţi plac nici fotografiile cu tine

Este poate cel mai subtil aspect al imaginii, şi cel mai greu de suportat! Când eşti doar tu actor, cu tine privitor! Eşti propriul tău admirator! Aşadar, înainte de a alege o echipă neaparat programează o întâlnire, şi vezi cum te simţi în prezenţa echipei. Ai suporta acele persoane să-ţi fie în preajmă o zi întreagă ?

Dar oare s-ar putea să pară OK, iar pe parcursul evenimentului să îţi schimbi cu totul părerea? . Aşa cum spuneam şi în articolul ”Limitare sau criterii” în relaţia client-fotograf sau client videograf, dacă se ajunge la nemulţumiri, cineva a  păcălit(conştient sau nu). Fie prestatorul, în dorinţa de a obţine contractul cu orice preţ, fie clientul în ideea de a primi un serviciu pe bani mai puţini un serviciu mai scump. În primul caz, prestatorul nu ţine cont de criteriile clientului, iar în cel de-al doilea caz, clientul nu ţine cont de capacitatea prestatorului(tehnică, experienţă, stil, abordare) .Prea lung

Prefă-te că-i dai luna!

O cauză care duce la deteriorarea relaţiei între echipă şi client este cazul persoanelor care nu suportă să fie aranjate ”să stea” la pozat. Cel mai ”mare spin” la persoanele nemulţumite de echipa lor, a fost chinul la care au fost supuşi la şedinţa foto  care de cele mai multe ori pare ”interminabilă”.   Stresul provocat de o şedinţă nedorită, se va reflecta mai departe pe parcursul întregului eveniment. Dacă te ştii o astfel de persoană (căci cine te cunoaşte mai bine decât tine?)  sau dacă viitoarea consoartă este o astfel de persoană, este bine să optaţi pentru o şedinţă foto într-o altă zi, fie să alegeţi un totograf specializat pe instantanee, care să vă fotografieze de la distanţă şi care să nu vă pună să staţi în poziţii chinuitoare care v-ar putea schimba toată starea de spirit din ziua nunţii…

În era internetului e chiar simplu să pui o întrebare.

Aşadar la întâlnirea dinaintea contractului (nu după ce l-ai semnat) întreabă fotograful dacă îţi dă directive, dacă te aşează în diverse poziţii, dacă urmăreşte cu disperare să obţină nişte cadre cu orice preţ. Chiar ar fi recomandat să întrebi ultimul client, cum s-a simţit pe parcursul evenimentului faţă de echipă şi dacă au fost momentele de stres. Astăzi în era internetului, când portofoliile apar pe internet, este mai simplu ca niciodată să pui o simplă întrebare pe facebook: Ai avut nuntă cu X… cum a fost ?   Niciodată nu am să înţeleg de ce clienţii înainte de a contracta un serviciu nu întreabă pe cel dinainte dacă este mulţumit sau nu. 

Zâmbeşte iubi, nu sta ţeapăn! 

Şi pentru ca lucrurile să fie mai complicate, sunt amestecate 🙂    De regulă unuia din miri îi place să pozeze iar celuilalt nu. E drept mai sunt şi cazuri ideale în care le place ambilor 🙂 Din întâlnirile pe care le am cu viitorii miri observ că cel căruia îi place să pozeze tinde să îl minimizeze pe cel căruia nu-i place. Dacă este situaţia voastră, este bine să fiţi conştienţi de ea şi să îl înţelegeţi pe celălalt. Ajungeţi la un consens reciproc şi rezolvaţi-vă problema înainte de şedinţa foto şi nu în timpul ei. Dacă nu suporţi să stai la poze, şi nu găseşti o motivaţie mai bună, acceptă că o faci pentru persoana dragă, nu pentru fotograf. Un fotograf bun va şti să descongestioneze şi să smulgă câteva zâmbete chiar şi unei persoane rigide…. Asta în cazul în care nu te bagi tu şi îi spui din 10 în 10 secunde: Zâmbeşte iubi, nu mai sta ţeapăn!   Uneori fotograful pune anumite întrebări, pentru a imprima o anumită stare subiectului, aşa că nu te grăbi să răspunzi tu în locul lui/ei că nu faci decât să strici. Alteori, fotograful îşi lasă subiectul în pace tocmai ca să nu-l streseze şi apoi să îl poată aduce în stare… Asta dacă nu te bagi tu să îl ”aranjezi mai bine”.

Să recapitulăm:

1. Întâlniţi-vă (amândoi!!!) cu echipa înainte de contract şi vezi cum vă simţiţi alături de oamenii care vor fi lângă voi pe toată durata evenimentului

2. Întreabă unu, doi sau trei clienţi anteriori dacă au fost mulţumiţi de materiale şi daca au fost stresati la şedinţa foto (la cea care se face uneori între starea civilă şi biserică, ori între biserică şi petrecere)

3. Întreabă-ţi partenerul dacă suportă si ”stea la pozat”  la o şedinţă foto regizată, şi luaţi o decizie împreună. Adică ţine cont şi de el 🙂 . Dacă nu, alegeţi un fotograf care nu regizează.

 

Paul AdamSunt Paul Atelierul de imagini, şi te admir că ai avut răbdarea să citeşti atât de mult 🙂

Îţi doresc ca la evenimentul tău să ai echipa de imagine potrivită !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.